Kennis & vaardigheden

Wat is het verschil tussen boekhoudsoftware en facturatiesoftware?

Boekhoudsoftware en facturatiesoftware worden soms dooreen gehaald. Wat zijn nu de verschillen en welke heb je nodig als ondernemer?

Verschil Boekhoud- En Facturatiesoftware

Of je nu starter bent of al een stevige kmo uitbouwde, elke ondernemer heeft een manier nodig om zijn financiën te beheren. Van het innen van facturen van vergeetachtige klanten tot het invullen van een btw-aangifte: er komt heel wat kijken bij het runnen van een bedrijf. Daarvoor is zowel facturatiesoftware als boekhoudsoftware nodig.

Met facturatiesoftware maak en verzend je facturen op een efficiënte manier. Met de software stel je ook bestel- en leveringsbonnen op, stuur je automatisch betaalherinneringen, kan je productcatalogussen koppelen, punt je automatisch facturen af, enzovoort. Facturatiesoftware helpt ondernemers om hun dagelijkse financiële taken en klantenbeheer te vergemakkelijken. Met Billit zet je bijvoorbeeld ook moeiteloos om in een bestelbon, leveringsbon en factuur.

Boekhoudsoftware verzamelt, verwerkt en beheert alle gegevens die van invloed zijn op de financiën van een onderneming: de uitgaven en inkomsten, belastingen, resultatenrekening, enzovoort. Met sommige boekhoudsoftware kan je ook factureren, maar de functies zijn doorgaans erg beperkt. Boekhoudsoftware is niet te verwarren met kantoorbeheersoftware voor boekhouders: dat is software om de interne organisatie van accountantskantoren te vereenvoudigen en automatiseren.

Grotere ondernemingen met een eigen boekhouddienst gebruiken zowel facturatiesoftware als boekhoudsoftware. Eenmanszaken en kleine ondernemingen werken veelal samen met een externe boekhouder. De software van de externe boekhouder of accountant kan dan gekoppeld worden aan de facturatiesoftware van de ondernemer.

Zowel boekhoud- als factureringssoftware zijn nu cloudgebaseerd, en bieden integraties waarmee platforms met elkaar kunnen communiceren. Billit kan je bijvoorbeeld niet alleen koppelen met de software van je boekhouder, maar ook met je webshop, bank, CRM-systeem, enzovoort.

 

Wat is CRM en ERP?
Customer Relationship Management (CRM) draait om het beheren van interacties met (potentiële) klanten. CRM-software bestaat uit tools voor contactbeheer en verkoopbeheer, kortom software die helpt om zakelijke relaties te verbeteren.

Enterprise Resource Planning (ERP) draait om het integreren en automatiseren van administratieve, financiële, commerciële en logistieke processen in één softwareoplossing: het ERP-systeem.


Meer lezen over digitaliseren

Schakel over naar een digitale boekhouding
Boekhouding

5 redenen om over te schakelen naar een digitale boekhouding

Een digitale boekhouding? Dat staat synoniem met meer efficiëntie: tijd winnen, geld winnen en ruimte winnen. Ontdek 5 redenen om over te schakelen naar een 100% digitale boekhouding.

Lees meer
De voordelen van digitaal factureren
Digitalisering & trends

De zeven voordelen van een elektronische factuur

Maak je je facturen nog met Excel, Word of een invulbare pdf? Met een elektronische factuur of e-factuur bespaar je tijd, loop je minder kans op fouten en bewaar je beter het overzicht.

Lees meer

Makkelijk documenten digitaliseren