Boekhouding

Waarop moet je als startende ondernemer letten bij de keuze van een accountant?

Sta je als ondernemer klaar om de wereld te veroveren? Dan wil je 100% focussen op je business en klanten, en geen kostbare tijd verliezen aan cijferwerk en administratieve rompslomp. Een goede accountant is dan ook goud waard. Maar hoe vind je een professional die bij je past? In dit artikel ontdek je alvast enkele handige richtlijnen.

Waarop Moet Je Als Startende Ondernemer Letten Bij De Keuze Van Een Accountant

Ga voor een erkende (en dus vakbekwame) cijferberoeper

Ben je op zoek naar een betrouwbare en bekwame accountant? Let er dan zeker op dat hij aangesloten is bij het ITAA (Institute for Tax Advisors and Accountants). De beroepen van accountant en belastingadviseur zijn immers wettelijk gereglementeerd. Dat betekent dat al wie het beroep wil uitoefenen, ingeschreven moet zijn in het openbaar register, zich moet verzekeren tegen beroepsaansprakelijkheid én zich permanent moet bijscholen. Met de keuze van een erkend cijferberoeper heb je dus de garantie dat je in zee gaat met een vakbekwame adviseur.

 

Het verschil tussen een goede en uitstekende accountant

Met een fiscaal adviseur die zijn vak kent, kun je als ondernemer op beide oren slapen. Of beter gezegd: focussen op jouw kernactiviteiten. Een uitstekende accountant blinkt uit in luisteren en anticiperen, waardoor je nieuwe kansen aangereikt krijgt en bespaard blijft van fiscale of boekhoudkundige problemen. Hij maakt ook het verschil door complexe technische regelgeving in mensentaal uit te leggen, waardoor je je eigen kennis over fiscaliteit en boekhouden opkrikt. En uiteraard is jouw adviseur steeds bereikbaar, maakt hij graag tijd vrij wanneer je een dringende vraag hebt en past hij zijn advies aan op maat van jouw zaak.

 

Verzamel referenties bij collega-ondernemers

Hoe vind je een accountant die een krak is in zijn vak? Het (online) telefoonboek openslaan is niet de verstandigste keuze, en van veel kantoorwebsites word je ook al niet wijzer. Wat wel slim is, is polsen bij collega-ondernemers naar hun ervaring met hun eigen fiscaal adviseur. Mond-tot-mondreclame is en blijft nog steeds de beste manier om info te verzamelen. Spreek dus zeker jouw netwerk aan. Op die manier vind je ongetwijfeld een topaccountant in jouw buurt!

 

Kies een accountant op maat van jouw ambities en bedrijf

Nog een belangrijk aandachtspunt: kies een accountant op maat van jouw ambities en jouw zaak. Wil je van je hobby een bijberoep maken, zonder al te grootse plannen? Wil je enkel in regel zijn met alle officiële administratie? Dan volstaat een klein boekhoudkantoor dat je op een goedkope manier bijstaat. Ben je echter een start-up met serieuze ambities en concrete groeiplannen? Dan is het verstandiger om in zee te gaan met een groter accountantskantoor met een breed – zelfs internationaal – netwerk. De inschakeling van dergelijk kantoor heeft uiteraard een hoger prijskaartje, maar zal je ook meer return on investment bezorgen.

 

Maak maximaal gebruik van (gratis) kennismakingsgesprekken

Ben je er in geslaagd om een shortlist van interessante accountantskantoren samen te stellen waaruit je jouw finale keuze wilt maken? Investeer dan zeker de nodige tijd in gratis en vrijblijvende kennismakingsgesprekken. Die aanpak biedt je niet enkel een unieke kans om de werking van een kantoor beter te leren kennen, maar ook om jouw inhoudelijke kennis over fiscale en boekhoudkundige spelregels bij te spijkeren of op te frissen. Tegelijk ontdek je hoe fiscale adviesverlening aangerekend wordt (forfaitair, semi-forfaitair of via uurtarief) én hoe een accountantskantoor staat tegenover digitalisering. Want één ding is zeker: met een adviseur die een digitale aanpak met open vizier benadert, schiet je als bedrijf extra snel uit de startblokken!