Ondernemen

Hoe bereken je jouw tarief als freelancer? Ontdek handige tips

Vroeg of laat wordt elke freelancer met de volgende vraag geconfronteerd: “Hoe bepaal ik het juiste tarief voor het werk dat ik doe?” Zeker voor startende zelfstandigen kan het een uitdaging zijn om deze denkoefening correct te doen.

Hoe Bereken Je Jouw Tarief Als Freelancer Ontdek Handige Tips

Een fair uur- en dagtarief is essentieel om jouw business op een (financieel) gezonde manier uit te bouwen, een trouw klantenbestand te verzamelen én een gezonde werk-privébalans te creëren. Want niemand wil te lange werkdagen kloppen om voldoende omzet te draaien. Daarom zetten we enkele praktijktips op een rij voor een correcte berekening van jouw tarief.

 

Wat wil je op jaarbasis verdienen?

Bij het bepalen van jouw uur- of dagtarief draait alles uiteraard om de basisvraag wat je als freelancer wil verdienen. Met andere woorden: hoe kan je enerzijds jouw kosten dekken en anderzijds jezelf en jouw gezin een comfortabel leven bieden? Het is dus erg belangrijk om een correcte inschatting te maken van je netto-inkomen, omdat dit als basis zal dienen voor je tariefberekening.

 

Met welke (beroeps)kosten moet je rekening houden?

Als freelancer moet je meestal ook een aantal investeringen doen om jouw klanten een optimale service te kunnen aanbieden. Breng daarom goed in kaart welke kosten hierbij in beeld komen: van kantoorruimte met bijhorend materiaal (pc, gsm, printer, …) tot magazijnruimte voor te leveren producten, van marketingbudget tot kosten van opleidingen en (soms verplichte) verzekeringen. En natuurlijk heb je vaak ook een wagen nodig om je naar klanten en andere zakenpartners te verplaatsen.

Naast deze werkingskosten zal je als zelfstandige ook circa 25% sociale bijdragen moeten betalen op je netto belastbaar beroepsinkomen, waarna ook de jaarlijkse belastingaangifte vaak een ferme hap uit jouw inkomen neemt.

 

Hoeveel uren per jaar wil je als freelancer werken?

Freelance werken is geen 9-to-5-job. Op het einde van de werkdag hangt er geen prikklok klaar om jouw uren te registreren. Vele zelfstandigen hebben van hun hobby hun beroep gemaakt, en dat zorgt vaak voor lange werkweken. Toch raden we je aan om het aantal werkuren per jaar zo realistisch mogelijk in te schatten. Denk aan het aantal weken dat je verlof zal nemen, en hou ook rekening met eventuele rustige periodes of ziektedagen.

 

De volgende stap: deel de som van jouw netto-inkomen en kosten door het aantal werkuren op jaarbasis

Met deze formule bekom je een realistisch en solide uurtarief. Het inschakelen van een boekhouder om deze berekening grondig te maken – inclusief de nodige simulaties – is zeker een verstandige zet. En vergeet niet om deze oefening jaarlijks te doen, want wellicht wijzigt je gezinssamenstelling doorheen de tijd, stijgen je werkingskosten en/of groeit je klantenbestand gestaag aan.

 

Welke factoren beïnvloeden jouw uur- of dagtarief?

Het bepalen van jouw prijs hangt af van diverse factoren. Hierbij speelt werkervaring natuurlijk een belangrijke sturende rol. Wie al enkele jaren aan de slag is als zelfstandige, kan een hoger tarief aanrekenen dan een starter.

Ook het soort klanten heeft een impact op jouw prijszetting. Grote bedrijven hebben vaak een groter budget dan kmo’s. Dit biedt je de kans om een ruimere prijsvork te hanteren. Keerzijde van de medaille is wel dat je bij grotere klanten soms geconfronteerd wordt met langere facturatieprocedures, waardoor het langer kan duren vooraleer je gefactureerde bedragen op jouw rekening gestort ziet.

Een andere bepalende factor is de aard van de opdracht. Het is evident dat je voor complexe opdrachten meer mag aanrekenen dan voor relatief eenvoudige taken. Ook strikte deadlines – bijvoorbeeld de dringende oplevering van producten of tekstvertalingen – verantwoorden een hoger tarief. Schrik er niet voor terug om deze elementen mee te nemen in jouw prijsbepaling, maar denk er wel aan om dit op een transparante manier te communiceren aan je klanten.

Speelt de sector waarin je actief bent een rol? Absoluut! In elke sector gelden andere kwalificaties en expertises, en die stippelen mee het uurtarief uit. Een freelance copywriter hanteert een ander uurtarief dan een zelfstandig boekhouder, net zoals het tarief van een fotograaf verschilt van dat van bijvoorbeeld een zelfstandig IT’er. Zelfs binnen elke beroepscategorie kunnen verschillende uurtarieven gehanteerd worden: een vertaler die het Russisch of Pools machtig is, kan wellicht een hoger tarief aanrekenen dan een collega die teksten vanuit het Engels of Frans vertaalt.

Ten slotte kun je je ook onderscheiden door het aanbieden van extra klantenservice: het werken op locatie bij een opdrachtgever, een tandje bijsteken via weekendwerk, deadlines een pak sneller afwerken dan concurrenten of af en toe een commerciële geste doen via het gratis afwerken van een taak in het kader van een groot project, … Aan jou de keuze om als zelfstandige het verschil te maken!