Boekhouding

Hoe ga je succesvol op zoek naar talentvolle boekhouder-accountants?

Elk jaar publiceert VDAB een lijst van knelpuntberoepen. En wat blijkt? De job van boekhouder-accountant staat al een hele tijd op deze lijst. Meer nog: in 2021 verscheen die voor de eerste maal in de top 10. Hoe komt dit? En hoe slaag je erin om als zaakvoerder van een advieskantoor die dringende vacature(s) van boekhouder-accountant snel in te vullen?

Hoe Ga Je Succesvol Op Zoek Naar Talentvolle Boekhouder Accountants

Stijgende vraag naar boekhoudprofielen

Uit cijfers van de rekruteringsspecialist Walters People blijkt dat het aantal boekhoudvacatures in ons land in 2021 met maar liefst 22 procent steeg ten opzichte van 2020. Het kantoor geeft hiervoor twee belangrijke redenen aan. Enerzijds nam tijdens de coronaperiode de druk op finance teams toe, met een hoge nood aan boekhoudprofielen. Zij hadden immers de handen meer dan vol met het begeleiden van ondernemingen bij de diverse fiscale steunmaatregelen die de overheden uitrolden. Anderzijds zorgde de coronacrisis voor aangepaste professionele verwachtingen en een meer selectieve houding bij boekhouders en accountants, wat een extra rem zette op het invullen van vacatures.

 

Bepalende factoren

Als we inzoomen op specifieke factoren die de zoektocht naar talentvolle fiscale profielen bemoeilijken, zien we de volgende elementen:

 

Wijzigende jobinhoud

Het clichébeeld van de ‘grijze boekhouder’ die enkel fiscale aangiftes doet of berekeningen maakt, is al een tijdje achterhaald. Repetitieve taken maken steeds meer plaats voor analyserende en adviserende skills, aangevuld met de nodige rapporterings- en communicatievaardigheden. De klassieke boekhouder of accountant fungeert dus steeds vaker als finance consultant, en daarvoor zijn de nodige ervaring en competenties nodig. Daarom ligt de lat bij het invullen van boekhoudvacatures behoorlijk hoog.

 

Focus op digitale transformatie

Ook in het boekhoudvak loopt het tijdperk van pen en papier stilaan ten einde. Een fiscaal advieskantoor dat niet investeert in digitale tools, zal er niet in slagen om nieuwe medewerkers én klanten aan te trekken. Dankzij die automatiseringstrend komt er voor finance professionals heel wat extra tijd vrij om hun klanten echte meerwaarde te bieden. En zo leggen we ook hier de link met een jobinhoud die voortdurend evolueert. Bij de zoektocht naar nieuw talent is affiniteit met digitaal werken dus een absolute noodzaak.

 

Toenemende werkdruk

Door een vergrijzende arbeidsmarkt treedt een grote groep ervaren boekhouder-accountants uit dienst. Omdat deze profielen steeds minder vervangen worden door schoolverlaters, neemt de druk op de schouders van boekhouder-accountants alsmaar toe. In combinatie met een complexe fiscale wetgeving in ons land die bovendien razendsnel wijzigt, kan dit voor de nodige werkdruk zorgen. Geen ideale setting om nieuwe werkkrachten aan te trekken …

 

De meerwaarde van Billit

Voor elk van deze elementen biedt de facturatiesoftware van Billit een helpende hand. Met Billit ondersteun je jouw klanten immers maximaal in hun eigen digitalisatieproces, waardoor ze kunnen focussen op hun kernactiviteiten. Bovendien kun je Billit aan je favoriete boekhoudsoftware koppelen, met alle voordelen van dien (zoals het eenvoudig exporteren en verwerken van facturen en het genereren van duidelijke rapporteringsdocumenten). Last but not least maak je komaf met extra werkdruk, omdat je dankzij onze software je boekhoudtaken kunt spreiden in de tijd.

 

Hoe haal je als advieskantoor vlot nieuw talent aan boord?

Eén ding is zeker: de perfecte boekhouder-accountant bestaat niet. Als zaakvoerder van een advieskantoor is het daarom een verstandige zet om nieuwe medewerkers met minder ervaring (en ook je huidige collega’s!) on the job bij te scholen. Hierbij hoort ook het inzetten van de beste digitale tools – zoals de facturatiesoftware van Billit – om een aangename en efficiënte werkomgeving te creëren.

 

Ga maximaal voor digitale transformatie

Jong finance talent heeft digitaal werken in de vingers. Voor de jongste generaties is de digitale transformatie dus geen ver-van-mijn-bed-show. Als je als werkgever investeert in performante boekhoud- en facturatiesoftware, dan heb je een streepje voor ten opzichte van concurrerende kantoren die deze stap (nog) niet zetten. Het gebruik van Billit en andere softwaretools biedt je nieuwe werkkrachten alle ruimte om analyserende en adviserende skills te ontwikkelen. Dat zorgt voor tevreden en gemotiveerde collega’s.

 

Investeer in opleidingen

Bij de job van boekhouder-accountant hoort een uitdagende mix van inhoudelijke kennis en persoonlijke vaardigheden. Klanten worden steeds veeleisender, en bovendien is het cruciaal om de vinger aan de pols te houden van nationale en Europese regelgeving in tax & accountancy. Voldoende opleidingen aanbieden geeft niet alleen een boost aan je employer branding, maar verhoogt ook de ROI in jouw kantoor. Bovendien blijven medewerkers langer aan boord als ze ruime opleidingskansen krijgen.

Zet in op een aantrekkelijk loonbeleid

Door het hoge aantal vacatures zitten solliciterende kandidaten in de driver’s seat, ook als het gaat om de loonvoorwaarden die bij een job horen. Het salarisaanbod speelt dan vaak de doorslaggevende rol in hun beslissing. Daarom is het cruciaal dat je een competitief loonpakket en interessante arbeidsvoorwaarden voorstelt. Denk hierbij ook aan flexibele loonformules, waarbij een nieuwe werknemer à la carte een loonpakket kan samenstellen op maat van zijn of haar persoonlijke (gezins)situatie.