16/02/2023

Internationale Peppol-autoriteit Dirk Willekens vervoegt Billit

Vanaf februari 2023 komt Dirk Willekens, een internationale autoriteit op het gebied van Peppol, het Billit-team versterken. Als E-invoice Program Manager zal hij onze Peppol-projecten naar een hoger niveau tillen. Dirk legt uit waarom hij voor Billit koos en welke evoluties hij verwacht op het vlak van Peppol.

Dirk Willekens

Wat is je werkervaring voor je bij Billit kwam werken?

Ik werkte 2 jaar bij BOSA (Belgische Peppol Autoriteit), waar ik me toelegde op Mercurius, het centrale platform om facturen te versturen en te ontvangen van en naar publieke entiteiten. Daarna vervoegde ik GS1 Belgium & Luxembourg als EDI Manager en Senior Product Specialist voor transactionele gegevensuitwisseling.

Ik maak ook deel uit van Europese werkgroepen zoals CEN TC 434 over e-invoicing en CEN TC 440 over e-procurement. Daarnaast neem ik deel aan verschillende OpenPeppol-werkgroepen zoals Peppol International Invoice (PINT) en Continuous Transaction Control (CTC).

Hoe ben je bij Billit terechtgekomen?

Ik kwam voor het eerst in contact met Billit toen ik meer dan 5 jaar geleden voor de overheid werkte. Als onderdeel van mijn werk testte ik verschillende soorten facturatiesoftware uit die beschikbaar waren op de Belgische markt. Een daarvan was Billit. Ik was aangenaam verrast door de mogelijkheden, zelfs al op dat moment. Ik nam contact op met Billit om feedback te geven, wat oprichters Tom en Michael erg apprecieerden. Het was hun eerste contact met Peppol, dat pas in 2012 was opgestart. Ik heb ze er dus eigenlijk mee laten kennismaken. Michael en Tom begrepen snel het belang van Peppol en sindsdien hebben we contact gehouden.

Waarom besloot je het team te versterken?

De flexibiliteit en ambitie van Billit vielen me meteen op. Als start-up is het team in staat zich aan te passen aan de snel veranderende markt.

Een andere grote troef is dat Billit eerst software begon te ontwikkelen voor kleine bedrijven, in plaats van grotere ondernemingen of openbare instellingen. Ook dat maakt hen flexibeler en laat hen toe hun software aan te passen aan grote bedrijven en openbare instellingen, in plaats van andersom.

Qua visie op de toekomst passen we helemaal bij elkaar. Om nog maar te zwijgen van de leuke sfeer en het feit dat dit jonge team dringend een grijsaard nodig had!

Aan welke projecten ga je werken?

Er is nog een lange weg te gaan op het gebied van Peppol, want veel landen zijn bezig met de invoering van verplichte e-facturatie. Ik zal vooral werken aan internationale projecten om de bestaande normen op elkaar af te stemmen. Mijn focus zal in het begin vooral liggen op Europese landen zoals Frankrijk, Luxemburg, Italië, Duitsland en Spanje. Maar ook wereldwijd zal Billit zich richten op markten als Mexico, Japan, Nieuw-Zeeland en Australië, waar e-invoicing op korte termijn dringender zal worden.

Hoe zie je de toekomst van Peppol?

Peppol wordt nu vooral gebruikt om veilig e-facturen te versturen en te ontvangen, maar het kan zoveel meer. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken in het 3-way matching-principe. Dit betekent dat je een leveringsrapport en een factuur koppelt aan een bestelling, wat zorgt voor een snelle en correcte betaling. Met dit concept kunnen bedrijven fraude voorkomen. In plaats van ons te beperken tot e-facturen, kunnen we zelfs teruggaan in het proces naar e-notificatie, e-catalogus en e-tendering, de zogenaamde ‘e-aanbestedingscyclus’.

Sommige landen, zoals Italië en de Scandinavische landen, hebben dit proces al met succes ingevoerd. Ik twijfel er niet aan dat, wanneer bedrijven de voordelen zien van het gebruik van Peppol voor e-ordering en e-facturering, andere soorten documenten snel zullen volgen.


Meer nieuws:

231004 Thomas p Reuter - MSV
04/10/23

Lezingenreeks over e-facturatie verlengd wegens succes!

De lezingenreeks rond e-facturatie die Thomas Philipp Reiter in samenwerking met het MSV opzette in het Oost-Belgische Eupen en St. Vith was een schot in de roos.

Lees meer
Wetstraat
02/10/2023

Elektronische facturatie wordt vanaf 2026 verplicht in België

De Belgische federale ministerraad heeft op voorstel van minister van Financiën Vincent Van Peteghem een voorontwerp van wet goedgekeurd dat elektronische facturatie tussen bedrijven in België verplicht vanaf 1 januari 2026. Hoe zit dat precies?

Lees meer
Dirk Willekens
16/02/2023

Internationale Peppol-autoriteit Dirk Willekens vervoegt Billit

Vanaf februari 2023 komt Dirk Willekens, een internationale autoriteit op het gebied van Peppol, het Billit-team versterken. Als E-invoice Program Manager zal hij onze Peppol-projecten naar een hoger niveau tillen. Dirk legt uit waarom hij voor Billit koos en welke evoluties hij verwacht op het vlak van Peppol.

Lees meer

Wil je jouw facturatieproces vereenvoudigen?

Maak je eigen account in enkele kliks en probeer Billit 15 dagen gratis.