24/02/2023

Interview met Thomas: de verovering van de Duitse markt

Sinds januari 2023 heeft Billit een nieuw kantoor in Hamburg, Duitsland. Collega Thomas, die de ontwikkeling aanstuurt, legt uit waarom Duitsland zo’n belangrijke markt is en wat de ambities zijn van Billit in deze regio.

New Office Billit Germany Interview

Waarom wil Billit uitbreiden naar Duitsland?

De Duitstalige landen zoals Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland vormen met ongeveer 90 miljoen mensen de grootste markt in Europa. Duitsland is zelfs de grootste economie van de EU. Aangezien Billit wil uitbreiden naar Europa, is het niet meer dan een logische stap om hier te beginnen.

 

Waarom kies je precies voor Hamburg?

Duitsland heeft veel economische hotspots die allemaal zeer divers zijn. Hamburg is vooral erg sterk in de digitale industrie. Bedrijven als AOL en DoubleClick, dat nu deel uitmaakt van Google, openden hier hun eerste Europese vestigingen. Hamburg heeft ook de derde grootste haven van Europa, na Rotterdam en Antwerpen. Dit maakt de stad zeer multicultureel en ruimdenkend. De Hamburgers zijn ook goede kooplieden, net als de Vlamingen. Onze gelijkaardige mentaliteit is echt een groot voordeel bij het zakendoen.

 

Wat is de huidige situatie in Duitsland met betrekking tot e-facturering en Peppol?

Duitsland heeft nog heel wat in te halen op het gebied van digitalisering. Ze kunnen wel een duwtje in de rug gebruiken, want ze lopen zo’n drie tot vier jaar achter op België. Naast het informeren van ondernemers over de voordelen van Peppol en e-facturatie zullen we hen ook moeten begeleiden bij de algemene digitale transitie. Billit is echter gebruiksvriendelijk en goedkoop, dus we twijfelen er niet aan dat we in Duitsland op het juiste moment en op de juiste plaats zullen zijn.

 

Wat zijn de uitdagingen in de markt?

Duitsland is een enorme potentiële markt, maar er is nog een grote leercurve als het gaat om de digitale stand van zaken. We zullen veel kmo’s eerst de basispraktijken en -processen moeten uitleggen voordat we zelfs maar kunnen beginnen met de implementatie van Billit. De zogenaamde ‘Duitse Mittelstand’ is sterk, maar de industriële normen zijn nog van het vorige millennium. De komende jaren zullen Duitse ondernemers een enorme verschuiving naar digitalisering meemaken en Billit zal daar een belangrijke rol in spelen.

 

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

We zullen ons richten op samenwerkingen met gelijkgestemde belanghebbenden zoals kmo-verenigingen die hun ondernemers kunnen informeren over de noodzakelijke stappen naar digitalisering. We zullen ook digitale roadshows bijwonen om het merk Billit te promoten en Duitse start-ups helpen met het veroveren van de nieuwe wereld van digitale oplossingen, om zo hun dromen waar te maken.