Digitalisering & trends

Cash is king! Hoe kan facturatiesoftware je cashflow verbeteren?

Een gezonde cashflow is van vitaal belang voor elk bedrijf, ongeacht de grootte of sector. Die geldstroom verbeteren begint met een slim facturatieproces. Met facturatiesoftware pak je dat op een efficiënte manier aan. Maar waarom is cashflow nu zo belangrijk? En hoe kan facturatiesoftware die precies verbeteren?

Cash Is King! Hoe Kan Facturatiesoftware Je Cashflow Verbeteren

Het belang van een gezonde cashflow

Elke CFO of boekhouder zal het bevestigen: cash is king! Een financieel gezonde onderneming heeft voldoende geld in de kassa wanneer je het als ondernemer nodig hebt, bijvoorbeeld om rekeningen te betalen, het loon van werknemers uit te betalen en investeringen te doen.

 

Een gezonde cashflow zorgt ervoor dat je:

  • rekeningen van leveranciers tijdig betaalt, waardoor je eventuele verwijlintresten, boetes en ontevreden leveranciers vermijdt.
  • lonen van werknemers op tijd kunt uitbetalen, wat essentieel is om hun motivatie en betrokkenheid op peil te houden.
  • kunt investeren in groeiprojecten voor jouw onderneming, zoals de ontwikkeling van nieuwe producten en diensten of het verkennen van nieuwe afzetmarkten.
  • voldoende financiële buffers kunt aanleggen voor onvoorziene omstandigheden. Zo bleek tijdens de voorbije coronacrisis een gezonde cashflow voor heel wat bedrijven cruciaal om het hoofd boven water te houden.
  • het vertrouwen van nieuwe investeerders te winnen, wat tal van mogelijkheden creëert om jouw zaak te laten groeien.

 

Maak werk van een slim facturatieproces

Om voldoende geld in de kassa te krijgen, moet je zorgen dat het facturatieproces in je bedrijf op punt staat. Zijn er bottlenecks – of stel je factureren om een of andere reden voortdurend uit – dan kom je vroeg of laat in de problemen. Door je facturatieproces te verbeteren, maak je dat er geld in de kassa zit op het moment dat je het nodig hebt.

Door over te stappen naar een digitaal facturatieproces, kan je sneller, efficiënter en foutloos factureren. Een investering in slimme facturatiesoftware betaalt zich dubbel en dik terug.

 

De voordelen van facturatiesoftware

Facturatiesoftware kan immers op verschillende manieren de cashflow van jouw bedrijf verbeteren:

  • Snellere betalingen: facturatiesoftware kan je helpen om sneller betaald te worden, via het versturen van automatische herinneringen aan klanten voor openstaande facturen, en door eenvoudigere betalingsmethoden aan te bieden.
  • Minder risico op fouten: via facturatiesoftware verminder je het risico op fouten bij het opstellen van facturen en betalingsgegevens, waardoor het aantal betwiste betalingen afneemt en je sneller betaald wordt.
  • Een betere financiële planning: je kan makkelijker bijhouden welke facturen nog openstaan en wanneer die betaald moeten worden. Dit helpt je om de cashflow te plannen en onverwachte uitgaven beter op te vangen.
  • Een doeltreffende rapportering: facturatiesoftware helpt je rapporteringen en analyses van je facturen en betalingen te maken. Hiermee verzamel je waardevolle info om patronen en trends in betalingen te identificeren. Zo kun je betere beslissingen nemen over toekomstige uitgaven.