Kennis & vaardigheden

Zeven tips voor een gezonde werk-privébalans als zelfstandige

Als zelfstandige is het soms moeilijk om een goede balans tussen werk en privé te vinden. Voel je je voortdurend gestresseerd? Zorgen professionele kopzorgen voor slapeloze nachten? Dan is het tijd voor een gezonder evenwicht tussen werk en ontspanning. Maar hoe pak je dit in de praktijk aan? Deze zeven tips helpen je op weg.

Zeven Tips Voor Een Gezonde Werk Privébalans Als Zelfstandige
  1. Stel prioriteiten

    Ben je iemand die vaak lange uren klopt omdat die ene mail nog moet verstuurd worden of om nog snel een dossier af te werken? Dan herken je wellicht de situatie dat je twee uur later nog steeds achter je laptop zit.

    Daarom moet je bepalen wat belangrijk voor je is. Denk na over wat écht dringend is en wat niet. Stel een lijst van prioriteiten op en werk die de volgende dag gedisciplineerd af, zonder er extra taken aan toe te voegen. Zo creëer je rust in je hoofd en een duidelijke werkstructuur.

     

  2. Maak op zondag jouw weekplanning

    Maak een weekplanning. Daarbij is het belangrijk om voldoende momenten vrij te houden voor je privéleven. Zorg er dus voor dat je tijdens de werkweek ook tijd investeert in je gezin en gezondheid. Als je op zondag even tijd vrijmaakt om vooruit te blikken naar de komende week, kun je alvast het juiste evenwicht bepalen.

     

  3. Stel grenzen en leer ‘neen’ zeggen

    Geen gemakkelijke opgave voor een zelfstandige! Klanten bepalen jouw omzet, en dus brengt elke ‘ja’ op een opdracht geld in het laatje. Bovendien kan elke nieuwe opdracht voor een klant op termijn uitgroeien tot een langdurig project dat ‘werkzekerheid’ biedt.Maar de realiteit is dat je slechts twee handen hebt en dat een dag slechts 24 uur telt. Daarom is het belangrijk dat je af en toe een opdracht durft te weigeren. Niet alleen om de kwaliteit van je dienstverlening te blijven garanderen, maar ook met het oog op een gezonde werk-privébalans.

     

  4. Stop met multitasken

    Om te vermijden dat er fouten in je werk sluipen, doe je best één taak per keer, met de volle concentratie. Niet alleen win je hierdoor tijd, maar zo vermijd je ook onnodige stress.

     

  5. Beweeg en rust!

    Misschien heb je het zelf al ervaren als zelfstandige: de beste creatieve of zakelijke ideeën duiken op tijdens een fietsritje, wandeltocht of een moment van rust en ontspanning. Fysieke activiteiten zorgen dus letterlijk voor de nodige zuurstof in het hoofd, en dit helpt om de batterijen op te laden. Ideaal is om een werkdag te starten met wat sport en beweging, zodat je fris en monter aan de slag gaat.

     

  6. Delegeer taken

    Taken uit handen geven: nog zo’n lastige opgave voor zelfstandigen. Want hou je niet beter zelf de controle over jouw opdrachten en taken, zodat je steeds de beste kwaliteit kunt leveren? Een overload aan werk kan evenwel net het omgekeerde effect hebben. Merk je dat je te veel potten op het vuur hebt staan? Dan is het tijd om bepaalde taken te delegeren. Door collega-freelancers in te schakelen – die je bijvoorbeeld administratief, creatief of financieel ondersteunen – krijg je opnieuw controle over je werk én maak je meer tijd vrij voor je privéleven.

     

  7. Zoek een ondersteunend netwerk

    Hard werken is leuk en biedt veel voldoening, maar af en toe is het goed om de dagelijkse zakelijke beslommeringen even te vergeten. Dan is even stoom aflaten bij collega-ondernemers en investeren in sociale contacten en netwerkactiviteiten erg waardevol. Tijdens dergelijke netwerkmomenten wissel je immers interessante ervaringen en zakelijke ideeën uit en tank je vertrouwen voor nieuwe projecten. Heel wat zelfstandigen bevestigen dat netwerkactiviteiten voor hen een belangrijk klankbord vormen.

 

En nog dit…

Besef dat de meeste keuzes die je maakt als zelfstandig ondernemer niet definitief zijn. Twijfel je over een bepaalde keuze die je maakte op jouw professionele pad? Sla dan het roer om en pas je marsrichting aan. Wat je vooral niet moet doen: blijven twijfelen en aanmodderen. Hak knopen door. Dat zal je nachtrust en humeur – en dat van je huisgenoten – alleen maar ten goede komen…