Op weg naar digitaal factureren. Wat is Chorus Pro?

2 min leestijd

In vorige blogs zoomden we in op de basisprincipes en het belang van Peppol, UBL en Mercurius. In dit artikel ontdek je wat Chorus Pro is. Wat moet je over deze oplossing weten?

Chorus Pro is het softwareplatform waarop Franse overheidsdiensten e-facturen en andere documenten in UBL-formaat ontvangen en verwerken. Net als het facturatieplatform van Billit is het verbonden met een gecertificeerd Peppol Access Point. Om een factuur te versturen naar een Franse overheidsdienst, moet je die dus versturen vanaf een Peppol Access Point waartoe je zelf toegang hebt, naar het Access Point waarmee het Chorus Pro-platform verbonden is.

Zakendoen met Franse overheid

Het gebruik van Chorus Pro werd gefaseerd verplicht gemaakt tussen 2017 en 2020 voor bedrijven die zaken deden met Franse overheidsbedrijven (B2G). Door nieuwe wetgeving wordt het mandaat voor elektronische facturatie in Frankrijk uitgebreid naar alle bedrijven, inclusief alle B2B-transacties tussen 2024 en 2026. Daarom is elk (Frans) bedrijf dat btw-plichtig is en B2B-relaties onderhoudt, vanaf 2024 verplicht om elektronische facturatie te gebruiken met Chorus Pro.

Brede functionaliteit

Chorus Pro biedt verschillende mogelijkheden, waaronder elektronische facturen beheren en verzenden, factureringsgegevens beheren, de facturatiestatus volgen en betalingen faciliteren. Het systeem ondersteunt ook de integratie met andere bedrijfsapplicaties, zoals boekhoudsoftware.

In de praktijk

Hoe verstuur je nu jouw factuur naar het Chorus Pro-platform? Heel eenvoudig! Omdat Billit een eigen gecertificeerd Peppol Access Point heeft, is het erg makkelijk om facturen naar een overheidsdienst te sturen. Je voegt eerst de Franse overheid toe als klant in het Billit-pakket en gebruikt drie identifiers: het btw-nummer, SIRET-nummer en een specifieke routagecode om de juiste afdeling van de overheidsdienst te bepalen. Vervolgens maak je een verkoopfactuur aan op die klant en kies je ‘Verstuur via Peppol’. Zo heb je in enkele minuten tijd je eerste factuur verstuurd.

Nieuw bij Billit?
Download dan onze handleiding!

Met ons krachtig, maar betaalbaar cloud-based facturatieplatform willen we een betaalbaar alternatief bieden voor dure en op maat gemaakte software waarmee grote bedrijven hun administratie digitaliseren.

Download